5 motivációs történet, ami előrevisz az életben

2021.07.11

1. A lustaság nem vezet sehova

"Az ókorban egy király az embereivel egy sziklát helyeztetett el egy úttesten. Ezután elbújt a bokrok közé, és figyelte, hogy valaki elmozdítja-e a sziklát az útból. A király leggazdagabb kereskedői és udvari emberei közül néhányan elhaladtak mellette, és egyszerűen körbejárták.

Sokan hibáztatták a királyt, amiért nem tartja tisztán az utakat, de egyikük sem tett semmit azért, hogy a követ eltávolítsák.

Egy nap egy parasztember jött arra, aki zöldséget vitt. A sziklához közeledve a paraszt letette a terhét, és megpróbálta eltolni a követ az útból. Sok tolás és erőlködés után végül sikerült neki.

Miután a paraszt visszament a zöldségekért, észrevette, hogy a szikla helyén egy erszény fekszik az úton. Az erszényben sok aranypénz volt, és a királytól kapott cetli magyarázta, hogy az aranyat az kapja, aki eltávolította a sziklát az útról."

2. Ne mondj olyat, amit haragból megbántál.

"Volt egyszer egy kisfiú, aki nagyon rosszkedvű volt. Az apja úgy döntött, hogy átad neki egy zsák szöget, és azt mondta, hogy valahányszor a fiú elveszti a türelmét, mindig be kell vernie egy szöget a kerítésbe.

Az első napon a fiú 37 szöget kalapált a kerítésbe.

A fiú a következő hetekben fokozatosan kezdte kontrollálni a vérmérsékletét, és a szögek száma, amelyeket a kerítésbe vert, lassan csökkent. Rájött, hogy könnyebb uralkodni az indulatain, mint azokat a szögeket a kerítésbe verni.

Végül eljött a nap, amikor a fiú egyáltalán nem veszítette el a türelmét. Elmondta az apjának a hírt, és az apa azt javasolta, hogy a fiú mostantól minden nap, amikor kordában tartja az indulatait, húzzon ki egy szöget.

Teltek a napok, és a kisfiú végül elmondhatta az apjának, hogy az összes szög eltűnt. Az apa kézen fogta a fiát, és a kerítéshez vezette.

Jól csináltad, fiam, de nézd meg a lyukakat a kerítésen! A kerítés már soha nem lesz olyan, mint régen. Amikor dühödben mondasz dolgokat, olyan sebhelyet hagynak, mint ez. Az emberbe kést szúrhatsz, és kihúzhatod. Nem számít, hányszor mondod, hogy sajnálom, a seb akkor is ott marad.""

3. Ne vesztegesd tovább az idődet a panaszkodással

"Az emberek felkeresnek egy bölcs embert, aki újra és újra ugyanazokra a problémákra panaszkodik. Egy nap elhatározta, hogy mesél nekik egy viccet, és mindannyian felhördültek a nevetéstől.

Néhány perc múlva ugyanazt a viccet mondta el nekik, és csak néhányan mosolyogtak közülük.

Aztán harmadszor is elmondta ugyanazt a viccet, de már senki sem nevetett vagy mosolygott.

A bölcs elmosolyodott, és azt mondta: "Nem lehet újra és újra nevetni ugyanazon a viccen. Akkor miért sírsz mindig ugyanazon a problémán?".

4. A sérült lelkek még mindig értékesek

"Egy bolt tulajdonosa egy táblát helyezett ki az ajtaja fölé, amelyen ez állt: "Eladó kiskutyák.

Az ilyen táblák mindig vonzzák a kisgyerekeket, és nem csoda, hogy egy kisfiú meglátta a táblát, és odalépett a tulajdonoshoz: "Mennyiért akarja eladni a kiskutyákat?" - kérdezte.

A bolt tulajdonosa így válaszolt: "30 és 50 dollár között bármennyit".

A kisfiú előhúzott a zsebéből némi aprót. Van 2,37 dollárom - mondta. Megnézhetem őket?

A boltos mosolygott és füttyentett. A kennelből előbújt Lady, aki végigrohant a boltja folyosóján, öt icipici, apró szőrgombóc követte.

Az egyik kiskutya jelentősen lemaradt. A kisfiú azonnal kiemelte a lemaradt, sántikáló kiskutyát, és megkérdezte: - Mi baja van annak a kiskutyának?

A boltos elmagyarázta, hogy az állatorvos megvizsgálta a kiskutyát, és megállapította, hogy nincs csípőízülete. Mindig sántított. Mindig sántított.

A kisfiú izgatott lett. 'Ez az a kiskutya, amit meg akarok venni.'

A boltos azt mondta: "Nem, nem akarod megvenni azt a kiskutyát. Ha tényleg akarod, akkor odaadom neked.'

A kisfiú nagyon feldúlt lett. Egyenesen a boltos szemébe nézett, ujjával mutogatott, és azt mondta;

'Nem akarom, hogy nekem adja. Ez a kiskutya ugyanannyit ér, mint az összes többi kutya, és teljes árat fizetek érte. Sőt, most 2,37 dollárt adok magának, és havonta 50 centet, amíg ki nem fizetem".

Az üzlet tulajdonosa így válaszolt: "Ezt a kiskutyát tényleg nem akarja megvenni. Soha nem fog tudni úgy futni, ugrálni és játszani veled, mint a többi kiskutya".

Meglepetésére a kisfiú lenyúlt, és felhajtotta a nadrágszárát, hogy felfedje egy csúnyán kicsavarodott, nyomorék bal lábát, amelyet egy nagy fémmerevítő támasztott. Felnézett a boltosra, és halkan így válaszolt: "Hát, én magam sem futok túl jól, és a kiskutyának szüksége lesz valakire, aki megérti!"

5. Soha ne hagyd, hogy egy múltbéli kudarc visszatartson a jövőben.

"Ahogy egy férfi elhaladt az elefántok mellett, hirtelen megállt, mert zavarba jött attól, hogy ezeket a hatalmas teremtményeket csak egy kis kötél tartotta, amely az elülső lábukhoz volt kötve. Se láncok, se ketrecek. Nyilvánvaló volt, hogy az elefántok bármikor kiszabadulhatnának a kötelékeikből, de valamiért nem tették.

Meglátott a közelben egy idomárt, és megkérdezte, miért állnak ezek az állatok csak ott, és miért nem próbálnak kiszabadulni. Nos - mondta az idomár -, amikor még nagyon fiatalok és sokkal kisebbek, akkor ugyanolyan méretű kötelet használunk a megkötésükhöz, és abban a korban ez elég ahhoz, hogy megtartsuk őket. Ahogy felnőnek, úgy kondicionáljuk őket, hogy elhiggyék, nem tudnak elszabadulni. Elhiszik, hogy a kötél még mindig megtartja őket, ezért soha nem próbálnak kiszabadulni.

A férfi elámult. Ezek az állatok bármikor kiszabadulhatnának a kötelékükből, de mivel azt hitték, hogy nem tudnak, ott ragadtak, ahol voltak."