A francia börtönökben több száz elítélt alszik a földön

2021.03.12

Csaknem 850 elítélt alszik a földön, matracokon a francia börtönökben a fegyházak túlterheltsége miatt - ismerte el hétfőn Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter egy parlamenti felszólalásban.

A helyzet miatt tavaly az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Franciaországot.
A tárcavezető szerint jelenleg 849 elítélt kénytelen a földre helyezett matracokon aludni.
"A szabadságtól való megfosztottságnak nem kellene, nem lehet a méltóságtól való megfosztottságot jelentenie" - hangsúlyozta Éric Dupond-Moretti. "A bebörtönzöttek alapjogainak megtagadása ugyanis az emberi mivoltuk vitatása" - tette hozzá.
Az igazságügyi miniszter annak a törvénytervezetnek a vitájában szólalt fel, amelyet az alkotmánytanács egy döntése előzött meg, amely szabad utat adott az elítélteknek a fogva tartásuk körülményeinek vitatására, amennyiben azokat méltatlannak érzik.
Az Emberi Jogok Európai Bíróságához 2020 januárjában nyújtott be keresetet 32 elítélt a fogva tartásuk körülményei miatt, arra is panaszkodva, hogy a celláikban patkányok és csótányok tanyáznak.
A testület szigorúan elmarasztalta Franciaországot a fegyházakban tapasztalt körülmények miatt, azt állítva, hogy az elítéltek többségének a személyes tere kisebb, mint a minimálisan elfogadottnak tartott három négyzetméter, s azoknak, akiknek több tér jut, sem megfelelőek a körülményeik, a cellákon kívül nem biztosítanak számukra megfelelő tevékenységeket.
"Koherens és voluntarista börtönpolitikát kell létrehoznunk" - mondta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a fogva tartás helyetti alternatív megoldások aránya egy év alatt 3-ról 11 százalékra nőtt.

kvk \ kvb
MTI 2021. március