A kígyó és a mongúz

2021.07.11

Egy sűrű erdőben volt egy tó. Minden állat a tó vizét itta. A tó vize olyan édes volt, hogy sok hal élt benne sokáig. Ebben a tóban élt egy rák. A rák legjobb barátja egy hattyú volt. Az a hattyú ugyanabban a tóban élt. Boldogok voltak egymás társaságában. Boldogságuk addig tartott, amíg egy nap egy kígyó nem telepedett le a tó közelében.

A hattyú minden nap tojást rakott. A kígyó jött és megette azt. "Valahogy meg kell mentenem a tojásaimat" - gondolta a hattyú.

Egy nap odament a rákhoz, és azt mondta: "Kérlek, segíts nekem, kedves barátom. A tojásaim veszélyben vannak. Az a kegyetlen kígyó megeszi az összes tojást a fészekben. Mit tehetnék?"

A rák elhatározta, hogy segít legjobb barátjának. A rák egy darabig gondolkodott. Aztán azt mondta: "Van egy ötletem. Fogjunk néhány halat ebből a tóból, és szórjuk szét őket a kígyó házától a mongúz házáig." Az a mongúz a közeli fán lakott.

Akkor a rák és a hattyú fogtak néhány halat, és a mongúz házától egészen a kígyó házáig szórták őket. Aztán mindketten elbújtak egy fa mögé és figyeltek. Vártak egy darabig. Hosszú idő után a mongúz kijött. Meglátta a halakat, és nagyon örült. "Mymm! Hal a saját házam előtt!" - mondta, és az ajkát csóválta. Boldogan ette meg mindet egyenként. Miközben evett, folyamatosan követte a halak nyomát a kígyó háza felé. Végül a mongúz elérte a kígyó házát. A rák és a hattyú is mindezt a fa mögött várakozva figyelte.

Amikor a kígyó meglátta a mongúzát, azt gondolta: "Az a mongúz azért jött, hogy megtámadjon. Jobb, ha megküzdök vele." Egy idő után a kígyó harcolni kezdett a mongúzzal. Egy ideig harcoltak. Heves küzdelem után a mongúz megölte a kígyót.

A fa mögött ezt látva a hattyú és a rák megkönnyebbülten sóhajtott fel. De öröme rövid ideig tartott. Másnap a mongúz, újabb halak után kutatva, rátalált a hattyú fészkére. Ott a mongúz a hattyú további tojásait találta. Azonnal megette mindet. A hattyú és a rák most már tehetetlennek érezte magát. Ők hozták magukra ezt az új fenyegetést. Nem tudták, hogy a mongúz a veszélyes segítő. "Meggondolatlanságunk új ellenséget szerzett nekünk. Még veszélyesebbet, mint az előző ellenség" - kiáltotta a két barát.

Néhány nap múlva elhatározták, hogy még egy tervet szőnek, hogy megszabaduljanak a veszélyes segítőtől - a mongúzoktól. Óvatosnak kell lenni, amikor egy ellenséggel harcolunk.