Emberek tízezrei menekülnek az Ida hurrikán elől

2021.08.29

Louisiana felé tart a valaha volt eddigi legnagyobb vihar: Az emberek menekülnek.

A Louisianából kivezető utak egy részét eltömítette a forgalom, mivel a lakosok menekülnek. 

Képforrás: Reuters
Képforrás: Reuters

Több tízezer ember hagyta el otthonát az amerikai Louisiana államból, mivel az Ida hurrikán közeledik a Mexikói-öböl felől.

Az Ida jelenleg négyes kategóriájú hurrikán, vagyis eggyel a legmagasabb fokozat alatt van, akár 240 km/órás (150 mérföld/óra) tartós széllel.

Várhatóan vasárnap ér partot, és "életveszélyes" viharhullámot hoz. Az Ida valószínűleg erősebb lesz, mint a Katrina hurrikán, amely 2005-ben New Orleans nagy részét elpusztította.

Az autópályákon hatalmas dugók alakultak ki, mivel a lakosok eleget tettek az evakuálásra vonatkozó utasításoknak.

John Bel Edwards kormányzó szombaton figyelmeztette a lakosságot: "Az önök időablakai bezárulnak. Mire ma este lefekszenek, ott kell lenniük, ahol a vihart átvészelni szándékoznak, és a lehető legjobban fel kell készülniük, mert az időjárás holnap nagyon gyorsan romlani fog".

A szomszédos Mississippi állam kormányzója szükségállapotot hirdetett.

Joe Biden elnök azt mondta, hogy Ida "nagyon, nagyon veszélyes viharrá változik", és a szövetségi kormány készen áll a segítségnyújtásra.

Képforrás: National Hurricane Center
Képforrás: National Hurricane Center

Az Ida korábban Kuba egy részét sújtotta, fákat döntött ki és tetőket tépett le, Jamaikát pedig heves esőzések sújtották. A jelentések szerint senki sem halt meg.

Vasárnap van a Katrina hurrikán 16. évfordulója, amely hármas kategóriájú hurrikánként pusztított New Orleansban. A Katrina a város 80%-át elárasztotta, és több mint 1800 ember halálát okozta.

Most, hogy erősebb viharvédelmet építettek ki, van remény arra, hogy a New Orleans-i gátak képesek lesznek ellenállni a hurrikán hatásainak.

"Kérjük, értsék meg, fennáll annak a lehetősége, hogy a part mentén egy ideig élhetetlenek lehetnek a körülmények, és New Orleans és Baton Rouge környéki területek hetekig áram nélkül maradhatnak" - írta szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat.

"Mindannyian láttuk a Harvey, a Michael és a Laura [hurrikánok] által okozott pusztítást és fájdalmat. Számítsunk ilyen szintű pusztításra, és ha ez nem következik be, akkor mindannyian mondjuk el áldásunkat".


https://www.bbc.com/news/world-us-canada-58372746