Lesz negyedik hullám? A magyar kormány válaszol.

2021.08.29

A járványhelyzetről számol be a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Magyarországon jelenleg az egyik legjobb a járványhelyzet, de a negyedik hullám Magyarországra is meg fog érkezni - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Mint mondta, ez alapvetően el fog térni az első háromtól, ezért a kormány is másfajta intézkedésekkel készül rá.

Forrás: pénzcentrum
Forrás: pénzcentrum

Arról is beszélt, hogy 5,7 millió ember már megkapta legalább az első oltását, 5,5 pedig mindkét adagot. A fertőzésből kigyógyultakkal együtt 6 millió fölött van a védettek száma.

A védőoltás az egyetlen hatékony védekezési eszköz a fertőzés ellen, arra kérnek mindenkit, hogy oltassa be magát - szólított fel Gulyás.

A kormány minden be nem oltott 65 év felettit megkeres, és már a hatodéves orvostanhallgatóknak is engedélyezték, hogy oltsanak a helyszínen. Az iskolákban augusztus 30-31-én, illetve szeptember 2-3-án tömeges oltási akciót szerveznek a 12-18 éveseknek. A harmadik oltást mostanáig 185 ezren vették fel, bár Budapesten előfordult, hogy egy-egy napra elfogytak a szabad, foglalható helyek.

Azt is közölte, hogy közel nyolcmillió vakcina áll rendelkezésre jelenleg.

Azt is kijelentette, hogy nem várhatóak lezárások, munkahelyi korlátozások, az iskolák is rendben elindulnak.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy hamarosan újabb oltásnépszerűsítő kampány indul.

A negyedik hullámot érintő kérdésre Gulyás elmondta: arra van szükség, hogy mindenki oltassa be magát. Aki be lesz oltva, annak nem lesznek szigorítások.

A pedagógusok oltottsága eléri a 80 százalékot is a miniszter szerint, ez pedig elégséges a jelenléti oktatás elkezdéséhez. Maszkviselésről egyelőre nem volt szó, a kormány elkötelezett az élet normális minősége mellett, szerintük nem le kell állni, hanem oltatni tovább.

A negyedik hullám abban tér el az első háromtól, hogy van fegyverünk ellene, ez pedig az oltás. Orbán korábban azt ígérte, hogy aki a védekezésben részt vett, tíz nap szabadságot kap. Gulyás szerint mindenhol a felettesek döntenek arról, hogy ki vett részt a védekezésben, az ORFK-nak lehetnek belső eljárásrendi kérdései. Ott csak az állomány fele vehette fel ezt a szabadságát, így van némi elégedetlenség. Gulyás ebbe az ügybe most nem szeretne beleszólni.

https://hvg.hu/itthon/20210821_gulyas_gergely_kormanyinfo_jarvany_gazdasag