LMBTQ közösség: "Félünk, hogy mindent elveszítünk."

2021.08.24

A magyarországi LMBTQ-ellenes törvényhozás sokak számára, akik a kulturális ágazatban dolgoznak, felvetette a cenzúra veszélyét. Néhányan még azt is tervezik, hogy elhagyják az országot.

Nagy Boldizsárnak az elmúlt hónapokban olyan dolgokkal kellett megküzdenie, amire nem számított. Soha nem volt senki "különleges", mondta az újságíró és gyermekkönyv-szerkesztő - pláne nem volt olyan közismert név, mint amilyen ma.

Amikor 2020-ban csapatával megjelentette a Meseorszag mindenkire tartozik, azaz Csodaország mindenkié című mesekönyvét, nem számított többre, mint néhány kritikára az újságokban. Tévedett: Egy jobboldali politikus élőben, kamerák előtt tépte szét a könyvet, mert benne melegek és leszbikusok, transzneműek és romák is szerepelnek. Magyarország kancelláriaminisztere "homoszexuális propagandának" minősítette a könyvet.

Nagy még mindig naponta kap halálos fenyegetéseket a közösségi médiában. Ő maga meleg. Azt mondja, a válla fölött néz, amikor kimegy, különösen éjszaka. Már nem érzi magát biztonságban.

"Ez az új valóságom" 

- mondta. Szégyenlős mozdulattal rámutat a gyűrűjére. Ő és a párja öt éve élnek bejegyzett élettársi kapcsolatban. Gyermeket szeretnének örökbe fogadni, de a hatóságok folyamatosan akadályokat gördítenek az útjukba. Emiatt már elhatározták, hogy elhagyják az országot - mondja Nagy, aki nem hajlandó hozzáfűzni, hová terveznek menni.

Népszavazás meghirdetése

Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali nacionalista kormánya már jó ideje keményít az LMBTQ közösséggel szembeni álláspontján.

A törvényhozók 2020 májusában törvényt fogadtak el, amely megtiltja a transzneműeknek, hogy megváltoztassák a nemüket, decemberben pedig alkotmánymódosítást léptettek életbe, amely kimondja, hogy "az anya nő, az apa férfi". A közelmúltban elfogadott jogszabályok gyakorlatilag lehetetlenné teszik az azonos nemű párok számára a gyermekek örökbefogadását is.

Idén júniusban a parlament elfogadott egy állítólagos gyermekvédelmi törvényt, amely megtiltja a homoszexualitás és a szex "ábrázolását és népszerűsítését" a kiskorúak számára általában.

A folyamatos felháborodással és széles körű kritikával szembesülve Orbán szerdán bejelentette, hogy népszavazást tart a törvényről, miközben a lakosságot a törvény támogatására buzdította.

'Betiltják a Shakespeare-t?

Az EU ellenezte a törvényt, de Magyarországon belül is ellentmondásos. A kulturális ágazatban dolgozók különösen aggódnak az önkényes cenzúraintézkedések miatt.

"Most művészeti kiállításokat és könyvtárakat akarnak bezárni? Be akarják tiltani Shakespeare-t az iskolákban, mert meleg szereplők szerepelnek benne?" - tűnődött Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház igazgatója.

A törvény sértő - mondta a leszbikus művésznő. "Olyan, mintha azt mondanák: 'Maradj rejtve, maradj észrevétlen, és örülj, hogy hagyunk így élni'". Attól tart, hogy a művészek a jövőben öncenzúrát alkalmaznak, vagy hogy bírsággal sújthatják őket, ha nem tartják be az új törvényt.

A hónap elején a Lira Konyv, Magyarország második legnagyobb könyvesboltja 700 eurónak (824 dollárnak) megfelelő összegű bírságot kapott, mert a hatóságok szerint a vásárlókat nem figyelmeztették megfelelően egy olyan könyvre, amely azonos nemű szülőkkel rendelkező családot ábrázolt. A kormányhivatal szerint a könyvhöz mellékelni kellett volna egy figyelmeztetést, amely szerint a könyv "tartalma eltér a normálistól".

A Lira Konyv, amely ellenzi az új törvényt, hogy a jövőben ne kelljen bírságot fizetnie, erre vonatkozó figyelmeztetést helyezett el minden boltja bejáratánál. A tábla szövege szerint az üzlet tartalma eltér a "hagyományostól".

Urogdi András, Magyarország legnagyobb gyermekkönyváruházláncának, a Pagonynak a vezérigazgatója nem hajlandó vásárlói figyelmeztetéseket elhelyezni 11 üzletében. "Természetesen nem kezdjük el most cenzúrázni a könyveket a magyar piacon" - mondta Urogdi .

A törvény homályos megfogalmazására mutatott rá, és azzal magyarázta, hogy a gyakorlatban szinte lehetetlen végrehajtani. De nem ez az egyetlen oka annak, hogy szinte a teljes magyar könyvpiac határozottan elutasítja a törvényt - tette hozzá. "A cenzúra kifejezésnek nagyon rossz konnotációja van Magyarországon, ha a 40 éves szovjet diktatúrára gondolunk" - mondta. "Bármi, ami csak távolról is hasonlít a cenzúrára, megkongatja a vészharangokat a magyar könyvkereskedők körében"."

Urogdi felidézi, mi történt, amikor ő is a könyvespolcán tartotta a Csodaország mindenkinek jár című könyvet: zaklatás e-mailek és telefonhívások formájában, "undorító" plakátok ragasztása az üzletei falára.

Urogdi szerint akkoriban az LMBTQ közösségekkel - és az ilyen közösségeket csupán megemlítő könyvekkel - szemben ellenséges embereknek nem volt jogalapjuk arra, hogy zaklassák a könyvesboltokat és kiadókat. "De most, ennek az összefüggéstelen és érthetetlen törvénynek köszönhetően könyvesboltról könyvesboltra járhatnak, és feljelenthetik őket a hatóságoknál. És ez nagyon-nagyon zavaró".

Világméretű szolidaritás

Úgy tűnik, a magyarországi kulturális élet szereplői beletörődtek a helyzetbe. Sokan még azon is gondolkodnak, hogy elhagyják az országot, különösen az LMBTQ emberek. "Ezzel a törvénnyel bármi megtörténhet. Attól félünk, hogy mindent elveszítünk" - mondja Nagy.

Stefan-Racz Tibor, egy ismert meleg szerző, aki fiatal felnőtteknek szóló könyveiben gyakran foglalkozik LMBTQ-kérdésekkel, a DW-nek küldött e-mailben azt mondta, hogy azt tervezi, hogy "elhagyja az országot, ha a Fidesz 2022-ben ismét megnyeri a választásokat".

Ugyanakkor az ország LMBTQ közösségei számíthatnak a nemzetközi szolidaritásra. Az Európai Bizottság határozottan elítélte a törvényt, és jogi lépéseket indított Magyarország ellen. "Hírességek, színészek, művészek és politikusok most minden eddiginél aktívabban kiállnak közösségünk mellett" - mondta Székely.

"Ez sokakat egyesít, akik ellenzik. Most végre láthatóvá váltunk" - mondta Nagy, hozzátéve, hogy reméli, sokan mennek majd az utcára a július 24-i Budapest Pride felvonuláson.

Eközben a magyar kormányt továbbra sem hatotta meg a törvényével szembeni növekvő ellenállás, és minden kritikát "Magyarország elleni nemzetközi gyűlöletkampányként" utasított el.