Mégis jön szeptemberben a zárlat és a digitális oktatás?

2021.08.26

Több szülő is arról számolt be az Eduline-nak, a HVG és a hvg.hu oktatási szakportáljának, hogy "úgy hallotta":

A koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt szeptember közepén újra online oktatásra állnak át az iskolák.

A portál leszögezi, hogy szeptemberi iskolabezárásról nincs szó, és a hogy a szülők értesülése elsősorban folyosói pletyka. Ráadásul a különböző nyilatkozatok alapján a kormány kifejezetten optimista a tanévkezdést illetően.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden például azt mondta, hogy:

A tanév biztonságosan elkezdődhet szeptemberben, a járvány jelenlegi helyzete lehetővé teszi, hogy "jelenléti oktatás" legyen.

Maruzsa Zoltán ugyanezt mondta nagyjából.

A víruskutatók azonban némileg aggódnak, és ha a kormány hallgat rájuk, könnyen lehet hogy a digitális oktatásra való átállásra is felkészültek B tervként.

A portál egyébként megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), készülnek-e arra, hogy a járványügyi helyzet miatt újra online oktatásra kell átállni, de erre nem kaptak választ.

Azt ugyanakkor megírták, hogy a diákok és tanárok átoltottsága miatt jóval biztonságosabb lesz az idei tanévkezdés.

Öt és fél millióan már megkapták a különböző oltóanyagok szükséges dózisait, így ők már védettnek számítanak. A 0,2 százalékos újrafertőződés "rendkívül jó arány", és a kevés megfertőződött esetében is jellemzően enyhe tünetekkel folyt le a megbetegedés - tette hozzá.

Mindez azt mutatja, hogy újrafertőződés előfordulhat, de rendkívül ritkán, és akkor is jellemzően enyhe lefolyású a betegség, nincs szükség kórházi kezelésre, gépi lélegeztetésre - összegezte. Müller Cecília közölte: a koronavírus-fertőzés megelőzésére a védőoltás felvétele az egyetlen hatásos védelem.

Az előző hullámoknál is látni lehetett, hogy a fiatalok, egészségesek is megfertőződhetnek - emlékeztetett Müller Cecília. Hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni, hogy fogékony szervezet, vagyis oltatlan, védtelen szervezet maradjon annak a környezetében, aki fertőzhet.

Csak akkor szűnik meg a vírus terjedése, ha nem talál fogékony szervezetet - tette hozzá.

Müller Cecília emlékeztetett arra, hogy nyolc hónapja adják be a védőoltásokat Magyarországon, és kampányokat is szerveznek a vakcinálás népszerűsítésére. A következő ilyen kampány az iskolakezdéshez kapcsolódik, azonban a gyerekek oltásával nem kell megvárni, most is lehet regisztrálni, és fel lehet venni a vakcinát az oltóhelyeken - tette hozzá.

Müller Cecília szerint a sokféle vakcina és a megfelelő oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően tart Magyarország ott, ahol. Ezért bízik abban, hogy a kétkedők is csatlakoznak, így a "negyedik hullám könnyebben vehető lesz Magyarországon".

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a delta-vírusvariánsról tudják, mintegy hatvan százalékkal fertőzőbb a brit mutánsnál. A szennyvízből nyert múlt heti adatok is azt mutatják, hogy a negyedik hullám küszöbén vagyunk. Elsősorban Budapesten és Szegeden mértek nagyobb koronavírus-koncentrációt, de az országos átlag is növekszik, már elérte azt a szintet, amelyet a második hullám küszöbén tapasztaltak - mondta.

vilagoktitka.hu index.hu