Rengeteg idős ember kap 50 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat hazánkban

2021.03.16

Az államkincstár adatai szerint majdnem 40 ezer olyan idős ember él Magyarországon, akinek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot - derült ki az ATV Híradójából. A Magyar Államkincstár februári kimutatásai szerint a 142 ezer forintos tavalyi átlagnyugdíjat nem egészen minden második idős kapja csak meg. Az adatok szerint 2021-ben 36 ezer idős kap 350 000 forintnál magasabb nyugdíjat, 106-an pedig egymillió forintnál is többet kapnak készhez.A nyugdíjszakértő a csatornának azt mondta: a jellemzően alacsony ellátásra jogosultak körülbelül hétharmada külföldről is kap ellátást. A kifejezetten magas nyugdíjak általában annak köszönhetőek, hogy az érintetteknek nagyon hosszú volt a szolgálati idejük, és a bejelentett keresetük is végig magas volt.

"Ez 2013 január 1. óta teljes mértékben nyugdíjjogosultságot generál, tehát aki sokat keres, évi 8-10 millió forintnál többet keres, annak már ez a teljes összege beszámít a nyugdíjjogosultság szerzésébe, míg 2012 december 31-ig volt egy járulékfizetési felső plafon, ami megfogta ezeket a nagyon magas nyugdíjvárományokat" - 
mondta az ATV-nek Farkas András nyugdíjszakértő.
A Nyugdíjasok Országos Szövetsége év elején közzétett kérdőívében a nyugdíjakkal kapcsolatos változásokról kérdezték az időseket. Az elképzelések közt volt a legkisebb öregségi nyugdíj összegének felemelése legalább 50 ezer forintra, a differenciált nyugdíjemelésre való áttérés, az alapnyugdíj bevezetése, és az, hogy mindenki egy összegű nyugdíjemelést kapjon évente. Mind a négy lehetőségre szinte ugyanannyian szavaztak. Némethné Jankovics Györgyi, a szövetség elnöke szerint ez azt mutatja, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem szolgálja az idősek érdekeit.

ATV