Új eszköz az oltatlanok ellen: Pótdíj!

2021.08.25

Újabb váratlan szankció a láthatáron ?

A Delta Air Lines (DAL.N) szerdán közölte, hogy az alkalmazottaknak havonta 200 dollárral többet kell fizetniük a vállalat által támogatott egészségügyi ellátásért, ha úgy döntenek, hogy nem oltatják be magukat a COVID-19 ellen.

Az egészségbiztosítási járulékok felárral való kiegészítése a legújabb taktika a vállalati Amerika részéről, hogy a világjárvány elleni védekezés érdekében az alkalmazottakat az oltások beadatására kényszerítse.

Számos amerikai vállalat, köztük a Delta versenytársa, a United Airlines (UAL.O) is kötelezővé tette alkalmazottai számára az oltást, hogy megvédje működését a koronavírus erősen fertőző Delta-változatától, amely az ország alacsonyabb oltottságú részeit érintette.

Joe Biden elnök is sürgette a magánvállalkozásokat, hogy írják elő az alkalmazottak számára az oltás beadatását.

Ed Bastian vezérigazgató egy feljegyzésben közölte, hogy a havi pótdíj november 1-jén lép hatályba.

Bastian szerint a pótdíjra azért van szükség, hogy az atlantai székhelyű légitársaságot az oltás mellőzésével járó pénzügyi kockázatot kezeljék.

A Delta Air szóvivője elmondta, hogy a COVID-19 okozta átlagos kórházi tartózkodás személyenként 40 000 dollárjába került a vállalatnak. A pótdíj a teljes személyzetre vonatkozna, és a védőoltás igazolására vagy dokumentálására lesz szükség a pótdíj elkerülése érdekében - mondta a szóvivő.

Chris Riggins, a Deltánál dolgozó pilóták szövetségének szóvivője elmondta, hogy a szakszervezet nem szándékozik ellenezni a javasolt pótdíjat, mivel az nem érintené a légitársasággal a tagjai számára kialkudott egészségügyi tervet.

Mivel azonban a pilóták többsége nem tartozik a szakszervezet által kialkudott terv hatálya alá, Riggins szerint növekednének az egészségügyi költségeik, ha úgy döntenének, hogy továbbra sem oltatják be magukat.

Bár a Delta eddig tartózkodott attól, hogy kötelezővé tegye az oltást a személyzet számára, a legutóbbi lépés éles ellentétben áll a riválisok, például az American Airlines (AAL.O) és a Southwest Airlines (LUV.N) által követett politikával, amelyek "határozottan ösztönzik" alkalmazottaikat az oltás beadatására.

Az American Airlines a beoltott alkalmazottaknak 2022-ben egy plusz szabadnapot és 50 dollárt ajánl fel a dolgozói elismerési platformján keresztül.

reuters.com